Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΣΕΓΕΣ: Αναπτυξιακή ευκαιρία για τους Έλληνες αγρότες αποτελεί η νέα ΚΑΠ 2014-2020

Αναπτυξιακή πνοή στην αγροτική οικονομία, με βασικούς στόχους τη διατροφική αυτάρκεια και το πλεόνασμα, ώστε να συμβάλλει ο αγροτικός χώρος με ένα θετικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία, θέλει να δώσει η ΠΑΣΕΓΕΣ στη νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020, όπως τόνισε ο πρόεδρός της, Τζανέτος Καραμίχας, στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επεσήμανε στην τελική πρόταση που θα κατατεθεί από τη χώρα μας την 1η Αυγούστου του 2014 στόχος της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι αυτή να εστιάζει στη σύγκλιση, την περιφερειακή και την εθνική, «όσο το δυνατόν νωρίτερα», όπως διευκρίνισε.

Όπως εξήγησε, «το 2028 υποχρεωτικά θα πάμε στο flat rate, αλλά όσο νωρίτερα πάμε στη σύγκλιση, τόσο γρηγορότερα θα ενεργοποιήσουμε και τις δυνάμεις τις αγροτικές ώστε να ενεργήσουν με παραγωγικά κριτήρια και στις νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές». Αυτά, όπως επεσήμανε, είναι ζητήματα που απασχολούν την ΠΑΣΕΓΕΣ και επιδίωξη του φορέα είναι μια καταρχήν πολιτική συμφωνία και στη συνέχεια θα βρεθεί ο τρόπος που θα εφαρμοστεί και η σύγκλιση.

Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ γενικότερα, τόνισε ότι «φεύγουμε από τα ιστορικά δικαιώματα και η άμεση ενίσχυση θα δίνεται με στρεμματικό κριτήριο, περίπου το 50% και το υπόλοιπο με άλλα κριτήρια, με κυρίαρχο το πρασίνισμα, την περιβαλλοντική πολιτική».

Όπως σημείωσε, αυτό το δεδομένο συνάδει σε μια μεγάλη αλλαγή και μια δεύτερη είναι ότι πολλά επιμέρους ζητήματα που διευθετούνταν με οριζόντιες αποφάσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής, δηλαδή των οργάνων της Ευρώπης, σήμερα θα τα αποφασίζουμε μόνοι μας, έχοντας έτσι ουσιαστικά μια επανεθνικοποίηση της κοινής αγροτικής πολιτικής που παύει να είναι κοινή.

«Πέφτει δηλαδή μεγάλο βάρος στο τι θα αποφασίσουμε εμείς σε σειρά ζητημάτων, όπως το πώς θα πάμε στο στρεμματικό κριτήριο όπου σταδιακά πρέπει όλοι να παίρνουν ανά στρέμμα το ίδιο σε όλη την Ε.Ε. και σου βάζει διάφορα όρια να αποφασίσεις ο ίδιος πώς θα φθάσεις εκεί», εξήγησε. Ένα από τα πιο βασικά ζητήματα, όπως ο ίδιος σημείωσε, είναι ότι κάθε μια χώρα-μέλος της ΕΕ θα μπορεί να μεταφέρει τα ποσά εκεί που νομίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση.

Όπως εκτίμησε, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ οι Έλληνες αγρότες και η χώρα δεν θα είναι χαμένοι, υπό την προϋπόθεση ωστόσο, όπως διευκρίνισε ότι με έναν εσωτερικό διάλογο «θα πάμε σε μια εσωτερική συμφωνία που θα βάλουμε συγκεκριμένους στόχους».

Με μια τέτοια συμφωνία, σύμφωνα με τον κ. Καραμίχα και εφόσον αυτή υλοποιηθεί με ακρίβεια, ο ελληνικός αγροτικός χώρος θα είναι ωφελημένος, καθώς θα δημιουργηθεί μια αυτόνομη αγροτική οικονομία. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή «αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν με τη δύναμη της βαρύτητας, μην κάνοντας τίποτε, τότε θα είναι χαμένοι όχι μόνο οι Έλληνες αγρότες αλλά και η χώρα», επεσήμανε.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «αποτελεσματικό εργαλείο» που δίνει «την απαραίτητη ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, στηρίζει την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή και ενισχύει τους νέους αγρότες».

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η νέα ΚΑΠ σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της ελληνικής γεωργίας, αφού στόχος της είναι να καταστεί ο ευρωπαϊκός αγροτικός κλάδος δυναμικότερος, πιο ανταγωνιστικός και να ανταποκρίνεται καλύτερα στο όραμα της Ευρώπης του 2020.

Εκκληση των παραγωγών της Ηλείας για εργάτες γης

Ζητούν να βρεθούν λύσεις για απασχόληση αλλοδαπών στις καλλιέργειες φράουλας, ώστε να καλυφθεί μέρος των αναγκών.


Του Ηλία Κάνιστρα / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Λύσεις για την απασχόληση αλλοδαπών εργατών γης στις καλλιέργειες της φράουλας ζητούν οι παραγωγοί της Ηλείας, καθώς όπως υποστηρίζουν τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά. Ειδικότερα, οι παραγωγοί τονίζουν ότι διανύουν την περίοδο προετοιμασίας της νέας καλλιεργητικής περιόδου, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει με το ζήτημα των εργατών. 

Υπολογίζεται, σύμφωνα με τους παραγωγούς, ότι θα απαιτηθούν περίπου 10.000 εργαζόμενοι κατά την υψηλής έντασης συγκομιδή, που ξεκινά τον Φεβρουάριο και τελειώνει τον Ιούνιο. Ακόμη, οι παραγωγοί σημειώνουν πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους άνεργους Ελληνες πολίτες, και για τον λόγο αυτό ζητούν από τον ΟΑΕΔ να εντάξει στις λίστες των επαγγελμάτων του τους «εργάτες γης», ώστε να είναι σε θέση οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις υπάρχουσες κενές θέσεις.

Οσον αφορά στους αλλοδαπούς εργάτες, ζητείται να διερευνηθεί και να επεκταθεί η δυνατότητα για μετάκληση εργατών γης, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των αναγκών. Ειδικότερα, ζητείται να επεκταθούν οι διακρατικές συμβάσεις και να συμπεριλάβουν χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Ινδία, η Μολδαβία, το Πακιστάν, η Ουκρανία και η Ταϊλάνδη, λόγω της υψηλής εμπειρίας που έχουν σε εργάτες γης που σχετίζονται με την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα της φράουλας. Ομως, όπως προσθέτουν, θα πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στέγασής τους, διότι όπως τονίζεται, αν δεν επιλυθεί, τότε η μετάκληση είναι αδύνατη. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σχεδιάζει να δημιουργήσει κάμπινγκ στην περιοχή της Μανωλάδας, όμως οι παραγωγοί διαφωνούν, διότι εκτιμούν πως θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα, όχλησης, ελλιπούς ελέγχου, υγειονομικών θεμάτων, λειτουργικών αναγκών.

Επίσης οι παραγωγοί ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης και χορήγησης άδειας εργασίας στους υπάρχοντες αλλοδαπούς εργάτες, κυρίως ασιατικής καταγωγής, που ήδη εργάζονται ως εργάτες γης και όπως υποστηρίζουν γνωρίζουν πολύ καλά τη φύση της εργασίας, βρίσκονται στην περιοχή πέντε έως 10 έτη και ουδέποτε δημιούργησαν πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. Μάλιστα, όπως σημειώνουν, «δεν μπορούμε και φέτος να παίζουμε κυνηγητό με την αστυνομία και τα πρόστιμα» και προσθέτουν: «Οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να καθίσουν και να αντιμετωπίσουν σοβαρά τα προβλήματα. Με πρόστιμα των 10.000 και 16.500 ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει καλλιέργεια. Για όποιον παραγωγό φιλοξενεί εργάτες σε δικό του χώρο, μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για εμπορία ανθρώπων και να βρεθεί στη φυλακή».

Βέτο για άλλο λευκό τυρί εκτός φέτας θα ασκήσει η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο αν χρειαστεί, στο θέμα που προέκυψε με τον Καναδά σχετικά με τη φέτα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρη Μελά.


Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι πανέτοιμη, αν χρειαστεί, να ασκήσει βέτο ώστε να μην εμφανιστεί στην Ευρώπη λευκό τυρί από άλλη χώρα, όπως επιχειρεί να πράξει ο Καναδάς, φέροντας την επωνυμία φέτα, έδωσε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Μελάς.

Στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΠΑΣΕΓΕΣ για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στην περίοδο 2014-2020, ο κ. Μελάς ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει να απομακρύνουμε εντελώς από την ρητορική οποιουδήποτε εκφράζει δημόσιο λόγο σήμερα ότι υπάρχει πιθανότητα φέτα παραγόμενη στον Καναδά να έρθει στην ΕΕ».

Όπως υπογράμμισε, «είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρούμε ότι η ΕΕ θα διαλύσει τον πιο βασικό της πυλώνα τόσο σε επίπεδο πνευματικών δικαιωμάτων, όσο και σε επίπεδο εμπορικό, αφού το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης είναι τα ποιοτικά της προϊόντα, που εκφράζονται με τα σήματά της».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μελάς διερωτήθηκε εάν είναι δυνατόν η Ευρώπη, βάσει λογικής και εμπορίου, να αφήσει να κατακλυστεί από ένα προϊόν προερχόμενο από κάποια άλλη χώρα, όταν η ίδια έχει δώσει σήμα ΠΟΠ σε χώρα-μέλος που βρίσκεται στους κόλπους της. «Είναι τουλάχιστον αφελές να φοβόμαστε κάτι τέτοιο» υπογράμμισε.

Το όλο θέμα πάντως που ξέσπασε με τον Καναδά, όπως επεσήμανε ο κ. Μελάς το χειρίζεται πυρετωδώς το υπουργείο Ανάπτυξης της χώρας μας και εκτίμησε ότι θα κλείσει πιθανόν σε συμβούλιο που θα γίνει σε επίπεδο Ευρώπης το Νοέμβριο.

Μιλώντας για την υπό διαμόρφωση πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο της ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020, ο κ. Μελάς επεσήμανε ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους φορείς, σε ευρύτατο μάλιστα κύκλο όπως υπογράμμισε.

Προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με την υπό διαμόρφωση πρόταση, είναι να αρθούν αδικίες ή ανισόρροπες κατανομές ενισχύσεων. Η νέα ΚΑΠ, όπως τόνισε, με τη γεωργία να τυγχάνει ιδιαίτερης βαρύτητας σε επίπεδο προϋπολογισμού ίσως και για τελευταία φορά, όπως διευκρίνισε, στοχεύει στην παραγωγή της χρησιμοποιούμενης γης. Και γι αυτό, όπως εξήγησε, αίρει αδικίες παρελθόντος που η κατανομή γίνονταν σε αγρότες που δεν είχαν τόσο υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην παραγωγική διαδικασία.

Προτεραιότητες του υπουργείου όπως τόνισε, είναι να καλυφθούν αειφορία, βιώσιμη ανάπτυξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μετριασμός των επιπτώσεων κλιματικών αλλαγών, επάρκεια προϊόντων, αύξηση εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας και άρα μείωση του αρνητικού ισοζυγίου. Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν τα εχέγγυα, ώστε να καλυφθούν όλα τα παραπάνω όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, αξιοποιώντας μέχρι και το τελευταίο ευρώ που μας δίνεται μέσω της νέας ΚΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου που επιβάλλει τους κανόνες, να τις προωθήσει έτσι ώστε να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα ενός τομέα που χρειάζεται ώθηση για να λειτουργήσει, αυτόνομα κάποια στιγμή.

Ξεκαθάρισε ότι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις δεν δίνονται ως ένα επιπλέον εισόδημα, σε σχέση με τις άμεσες. Οι τομείς που προκρίνονται μέχρι στιγμής προκειμένου να τυγχάνουν συνδεδεμένων ενισχύσεων είναι σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, τα ψυχανθή και της κτηνοτροφίας, έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό αυτών των κτηνοτρόφων που λάμβαναν ειδικά δικαιώματα που καταργήθηκαν και έχουν σταβλισμένα ζώα, ενώ οι συνάδελφοί τους θα λαμβάνουν ενίσχυση αφού έχουν ζωικό δυναμικό σε βοσκοτόπια. «Αυτοί που δεν έχουν, όπως οι αγελαδοτρόφοι θα πληρωθούν μέσω συνδεομένων ενισχύσεων», τόνισε.

Για το 2% που θα μπορεί η Ελλάδα να διαθέσει μέσω του συνολικού προϋπολογισμού που θα λάβει μέσω της ΚΑΠ σε Νέους Αγρότες, τόνισε ότι το ποσοστό που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που υπάρχει. «Αν το 1% ανταποκρίνεται σε 8.800 Νέους Αγρότες και δεν παρουσιαστεί άλλο ενδιαφέρον, θα το κλείσουμε», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι οι νέοι στον αγροτικό χώρο λαμβάνουν μέσω της νέας ΚΑΠ και πριμ 25%, ως αύξηση των δικαιωμάτων που ήδη κατέχουν.

Για το θέμα με τον καπνό, ο κ. Μελάς τόνισε ότι σε επίπεδο Ευρώπης μείνανε μόνο λίγα “παράθυρα” και στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε ότι κινητοποιείται μια κατάσταση που αν όχι θα καταλήξει σε ένταξη του καπνού στην συνδεδεμένη ενίσχυση, τουλάχιστον θα οριστούν κάποια μέτρα αγοράς που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του τομέα.

Για τη μη αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμανε ότι σαφώς και θα ήταν προτιμότερο να αναγράφεται, αλλά είμαστε σε ένα πλαίσιο που εξαρτάται από μια κοινή απόφαση που λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Έχεις τη δυνατότητα να διαπραγματευτείς, κάποιες θέσεις περνάνε κάποιες όχι» επεσήμανε. Διαβεβαίωσε δε ότι γίνονται έντονα οι απαραίτητες κινήσεις από ελληνικής πλευράς, όπως και από ιταλικής, έτσι ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση στη γρήγορη μετάβαση στην άλλη κατάσταση της προαιρετικής αναγραφής. «Όλοι δουλεύουν πυρετωδώς σε αυτό το επίπεδο και νομίζω ότι θα γίνει», σημείωσε.

Κιλκίς: Αγρότες είχαν βρει τον τρόπο να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους, χωρίς να δίνουν ούτε ένα ευρώ...

Μια καταγγελία για τη δράση πέντε αγροτών έφερε συλλήψεις και αποκαλύψεις...


Έκλεβαν νερό από δίκτυο ύδρευσης και πότιζαν τις καλλιέργειές τους. Πρόκειται για πέντε άτομα από την Αξιούπολη Κιλκίς, μεταξύ αυτών ένας 54χρονος, ο οποίος συνελήφθη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, προηγήθηκε καταγγελία του προϊσταμένου της τεχνικής υπηρεσίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Παιονίας που διαπίστωσε ότι ο 54χρονος, μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, τα οποία αναζητούνται, είχαν συνδεθεί αυθαίρετα στο δίκτυο ύδρευσης, κλέβοντας αδιευκρίνιστη ποσότητα νερού, την οποία χρησιμοποιούσαν για την άρδευση καλλιεργειών.

Παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη για τα ζητήματα των οργανωμένων λαχαναγορών σε Ηράκλειο , Χανιά ,Πάτρα, , Λάρισα και Βόλο

Να εξαιρεθούν από την υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής για την εγγραφή τους στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών του ν.3955/2011, οι έμποροι που είναι εγκατεστημένοι και δραστηριοποιούνται στις λαχαναγορές της Πάτρας, του Ηρακλείου, της Λάρισας, του Βόλου και των Χανίων  ζήτησε ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης από τους συναρμόδιους Υπουργούς  Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης  με ερώτηση του στη Βουλή το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

Με την υπ’ αριθμ. 230/20798/5-3-2012 κοινή απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Αγροτικής Ανάπτυξης, οι έμποροι που είναι εγκατεστημένοι στις Κεντρικές Αγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής, για την εγγραφή τους στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών του ν. 3955/2011.

 Η εξαίρεση αυτή δόθηκε  διότι οι Οργανισμοί των Κεντρικών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης εποπτεύονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι δυνατός ο έλεγχος τους.

 Σε όλη τη Χώρα λειτουργούν οργανωμένες λαχαναγορές στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, στο Βόλο και στα Χανιά. Οι έμποροι που είναι εγκατεστημένοι σε αυτές, εποπτεύονται και ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και του Υπουργείου Ανάπτυξης, διαθέτουν δε μόνιμη και γνωστή επαγγελματική εγκατάσταση.

Ερωτασθε για ποιους λόγους δεν έχουν εξαιρεθεί από την υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής για την εγγραφή τους στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών του ν.3955/2011, και οι έμποροι που είναι εγκατεστημένοι και δραστηριοποιούνται στις λαχαναγορές της Πάτρας, του Ηρακλείου, της Λάρισας, του Βόλου και των Χανίων?

Παγκρήτια ημερίδα "Προώθηση εμπορίας ελαιολάδου" στο Ρέθυμνο

Σημαντικής σπουδαιότητας ημερίδα με θέμα «Προώθηση της εμπορίας του ελαιολάδου» πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο την Τρίτη 1 Οκτώβριου με συμμετοχή των  υπηρεσιών και φορέων της Κρήτης που σχετίζονται με το θέμα αλλά και κυρίως των τυποποιόταν, ελαιοτριβείων, έμπορων και παραγωγών που ασχολούνται με την εμπορία του ελαιολάδου.

Η σημασία της ημερίδας αυτής, που οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ρέθυμνου, κάτω από τις κρίσιμες σημερινές περιστάσεις της οικονομίας αλλά και της ελαιοκομίας της Κρήτης είναι προφανής γι’αυτό και αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτή περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων και άμεσα ενδιαφερόμενοι που εμπλέκονται στο φάσμα της εμπορίας του ελαιολάδου.

Η ημερίδα αποτελεί μέρος του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και προώθηση εμπορίας ελαιολάδου» το οποίο υλοποιεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου»

Μεταξύ των θεμάτων που θα παρουσιαστούν και συζητηθούν στα πλαίσια της ημερίδα αυτής περιλαμβάνονται:

-Η επισήμανση των προβλημάτων και προοπτικών που υπάρχουν σήμερα στον τομέα της εμπορίας του Ελαιολάδου χύμα και τυποποιημένου

- Η παρουσίαση των τάσεων και προοπτικών που διαμορφώνονται σήμερα στις βασικότερες ξένες αγορές

- Η παρουσίαση των δράσεων και αποτελεσμάτων των τοπικών και εθνικών φορέων στην προώθηση των εξαγωγών ελαιολάδου

-Η ανάπτυξη του ρόλου των ΠΟΠ/ΠΓΕ και διατροφικών προτύπων στις εξαγωγές ελαιολάδου.

- Η ανάλυση των ποιοτικών απαιτήσεων για εξαγωγές ελαιολάδου σε Κοινοτικές και τρίτες χώρες

-Η παρουσίαση των Διοικητικών και Τραπεζικών διαδικασιών καθώς και των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων για εξαγωγές ελαιολάδου

Έκθεση συσκευασιών ελαιολάδου

Με την ευκαιρία της ημερίδας αποφασίστηκε όπως στον χώρο της οργανωθεί «έκθεση συσκευασιών ελαιολάδου Κρητικών επιχειρήσεων» στην οποία μπορεί να παρουσιαστούν οι πιο πρόσφατες συσκευασίες κάθε επιχείρησης, κατά προτίμηση φιάλες και δοχεία κάτω του 1lit συνοδευόμενες και από μικρό φάκελο με 10-15 προσπέκτους.

Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να υπάρξει μια γενική εικόνα του ελαιολάδου που τυποποιείται στην Κρήτη, για ενημέρωση του κοινού, των υπηρεσιών και φορέων και των ΜΜΕ και παράλληλα να δημιουργηθεί μια συλλογή που θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τον ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια και άλλους φορείς σε εκθεσιακές και άλλες προωθητικές δραστηριότητες.

Τις συσκευασίες κάθε επιχείρησης μπορεί να προσκομίσει ο εκπρόσωπος της κατά την άφιξη του στην ημερίδα.

Προσφορά βιβλίου "Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής"

Κατά το πέρας της ημερίδας θα προσφερθούν στους συμμετέχοντες αντίτυπα του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» που εξέδωσε πρόσφατα ο ΣΕΔΗΚ, ενώ στην συνέχεια θα παρατεθεί και «Κρητικό κέρασμα».

Οι εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων μπορούν να παρουσιάσουν στην ημερίδα συνοπτικές (μέχρι 2 σελίδες) τεκμηριωμένες προτάσεις για την αναβάθμιση της εμπορίας του ελαιολάδου στην Κρήτη οι οποίες, εφόσον υποβληθούν προ της ημερίδας στο e mail: info @ sedik.gr, θα παρουσιαστούν κατά προτεραιότητα στην συζήτηση και θα περιληφθέν στο βιβλίο «Πρακτικών» που θα εκδοθεί αργότερα.

Για λόγους οργανωτικούς παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν όπως ενημερώσουν σχετικά στα τηλέφωνα 28210 50800 η στo e-mails info@sedik.gr

Αποστόλου: Εξαπλώνεται η επιδημία στην καλλιέργεια ντομάτας στην Εύβοια

Απαιτείται η άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των παραγωγών. Η εξωγενής φυτοπαθολογική προσβολή που εμφανίστηκε στην καλλιέργεια ντομάτας στην Εύβοια, εξαπλώνεται δυστυχώς με τη μορφή επιδημίας.


Εντοπίστηκε αρχικά στους Στρόπωνες πριν λίγες μέρες και πρόσφατα στο Δύστο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου παρακολουθεί στενά το θέμα και κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στον οποίο τονίζει:

"Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι καλλιεργητές ντομάτας έχουν υποστεί αυτή την καταστροφή. Οι ψεκασμοί που έχουν γίνει στις περιοχές αυτές δεν προσφέρουν καμία προστασία και πολλά μποστάνια έχουν εγκαταλειφθεί. Αυτό εύκολα διαπιστώνεται εάν γίνει αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποζημίωση των παραγωγών. Οι αρμόδιοι, παίζοντας με το γράμμα του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αρνούνται ενέργειες για την εκτίμηση των καταστροφών και την καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυγχώρητη καθυστέρηση του ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει τα αναφερόμενα προβλήματα. "

Ο κ. Αποστόλου επισημαίνει ότι απαιτείται η άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των παραγωγών τομάτας στην Εύβοια και ζητάει την παρέμβαση του υπουργού προς αυτή την κατεύθυνση.

Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις από κοινού αποφασίζουν την Παρασκευή αγελαδοτρόφοι και κτηνοτρόφοι

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται στο προσεχές διάστημα οι αγελαδοτρόφοι, οι οποίοι ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους Έλληνες κτηνοτρόφους, πρόκειται να διατυπώσουν την αντίθεση τους στην απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Θανάση Σκορδά, για μη αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και στα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αυτό προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση των Ελλήνων αγελαδοτρόφων στο Δερβένι που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα. Ταυτόχρονα στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να ασκηθούν πιέσεις και σε πολιτικό επίπεδο, με ενημερώσεις βουλευτών και των αρχηγών κομμάτων, για τους κινδύνους που ενέχει αυτή η κίνηση και για το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός του πλαισίου των επιταγών της ΕΕ, όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών, Γιώργος Κεφαλάς.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή, οπότε και πρόκειται να συνεδριάσουν εκ νέου αγελαδοτρόφοι και κτηνοτρόφοι της χώρας, το πιο πιθανόν στη Θεσσαλονίκη. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής πρόκειται να καθοριστεί ακριβώς η μορφή κινητοποίησεων που θα ακολουθήσει ο κτηνοτροφικός κλάδος, ενώ θα αποτυπωθεί με ακρίβεια και το πρόγραμμα ενημερώσεων.

Στο μεταξύ, όπως τόνισε ο κ. Κεφαλάς, αύριο εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων και κτηνοτρόφων πρόκειται να παρευρεθούν στην ημερίδα που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη για τη Κοινή Αγροτική Πολιτική, με στόχο να συναντηθούν με εκπροσώπους φορέων και κομμάτων και να διερευνήσουν τις προθέσεις τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...