Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη 13η Γιορτή Αμυγδάλου στο Συκούριο Λάρισας

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος εγκαινιάζοντας τη 13η Γιορτή Αμυγδάλου στο Συκούριο του Δήμου Τεμπών, αναφέρθηκε στη μείωση του ελάχιστου αριθμού μελών, από 20 σε 10, για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών καρπών με κέλυφος και στην πρόταση για χρηματοδότηση κατάρτισης μελών γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών.


Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «με ολοκληρωμένες προτάσεις και δράσεις, σε όλο το μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας, μπορούμε να κάνουμε τα προϊόντα μας γνωστά στις ξένες αγορές. Να σπάσουμε το “κέλυφος” της ενδοστρέφειας, να στοχεύσουμε στις διεθνείς αγορές, να κερδίσουμε, με την ποιότητα, φήμη και εμπιστοσύνη και να γευτούν οι ξένοι καταναλωτές τους πολύτιμους καρπούς της ελληνικής γης». 

Μάλιστα αναφέρθηκε στο θετικό μήνυμα της αύξησης των εξαγωγών των αγροτικών μας προϊόντων κατά 3,9% το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2012 σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης των παραγωγών, έτσι ώστε «να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο παραγωγής, τυποποίησης, μεταποίησης, διακίνησης και προώθησης του προϊόντος». Ειδικά για το αμύγδαλο, που είναι η πλέον δυναμική καλλιέργεια της περιοχής, ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τη λογική του «χύμα», λέγοντας πως «απαιτείται τυποποίηση της παραγωγής. Γιατί το τυποποιημένο προϊόν έχει ταυτότητα, η οποία είναι το εισιτήριο για τις διεθνείς αγορές».

Στην κατεύθυνση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός προέτρεψε τους αγρότες να συγκροτήσουν Οργανώσεις Παραγωγών, καθώς τα μέλη τους μπορούν να μετέχουν σε επιχειρησιακά προγράμματα, προκειμένου να αναβαθμίσουν την παραγωγική και μεταποιητική δραστηριότητα, με σύγχρονα μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Ενημέρωσε, επίσης, ότι στη Νέα ΚΑΠ, προβλέπεται ενίσχυση των παραγωγών που μετέχουν σε Οργανώσεις Παραγωγών και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις.

Ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «για να κάνουμε τις Οργανώσεις Παραγωγών πιο λειτουργικές και πιο ελκυστικές για τους αγρότες αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο. Απαλλάξαμε τις Οργανώσεις Παραγωγών από τις αγκυλώσεις του συνεταιριστικού νόμου 4015». Επιπροσθέτως, με ΚΥΑ μειώθηκε, από 20 σε 10, ο ελάχιστος αριθμός μελών για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών σε αγροτικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων είναι και οι καρποί με κέλυφος, όπως τα αμύγδαλα.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε το ΥπΑΑΤ στο Υπουργείο Εργασίας, για τη χρηματοδότηση Δράσεων Επαγγελματικής Κατάρτισης αυτοπασχολούμενων γυναικών-μελών γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών σε θέματα μεταποίησης γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και αγροτουρισμού. Η πρόταση αυτή αφορά σε 150 προγράμματα με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ για όλη την επικράτεια.

Θεσσαλονίκη: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα «Βοροινά»

 Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κοινού στα «Βοροινά», το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης


ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ / agelioforos.gr

Μεγάλη υπήρξε η προσέλευση του κοινού στην καθιερωμένη εκδήλωση «Βοροινά», το οποίο είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις νέες σοδειές του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα.

Οι επισκέπτες της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στην Προβλήτα 1, στο λιμάνι, ξεπέρασαν τις 3.000, είχαν δε την ευκαιρία να κάνουν γευσιγνωσία κρασιών και αποσταγμάτων από το βορειοελλαδίτικο αμπελώνα, να δοκιμάσουν λευκούς, ροζέ και ερυθρούς οίνους, σε νέες και παλαιωμένες ετικέτες καθώς και να συνομιλήσουν με τους οινοπαραγωγούς και τους οινολόγους τους.

Η φετινή σοδειά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αξιόλογη αφού σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», Στέλιου Κεχρή, στο www.agelioforos.gr, «ο χειμώνας ήταν ήπιος, με λίγες βροχές, και το καλοκαίρι σχετικά δροσερό, χωρίς ιδιαίτερους καύσωνες, και με πολύ καλή αυξομείωση της θερμοκρασίας τη μέρα και τη νύχτα». 

Εβρος: 925 πρόβατα θανατώθηκαν το τελευταίο μήνα λόγω ευλογιάς

Ακόμη 332 πρόβατα που προσβλήθηκαν από ευλογιά θανατώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε εκτροφές της περιοχής Διδυμοτείχου Έβρου.


Η εμφάνιση των νέων κλινικών κρουσμάτων της ζωονόσου, έχει ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των προβάτων που θανατώθηκαν σε 925 και έχει θορυβήσει τους κτηνιάτρους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η επιζωοτιολογική διερεύνηση σε όλες τις εκτροφές του νομού Έβρου, ενώ ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων, προϊόντων και ειδών χορτονομής, καθώς και η προσέγγιση των κοπαδιών στον ποταμό Έβρο.

Ο προληπτικός εγκλεισμός των προβάτων λόγω της νόσου μέσα στις μονάδες εκτροφής, που ισχύει επι ένα μήνα στις περιοχές Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας έχει αναγκάσει τους κτηνοτρόφους να εξαντλούν τα αποθέματα των ζωοτροφών που είχαν αγοράσει για τον χειμώνα.

Οι κτηνοτρόφοι του βορείου Εβρου ζητούν να καθοριστούν και αποζημιώσεις για αγορά ζωοτροφών, καθώς αν συνεχιστεί ο εγκλεισμός που επέβαλε η κτηνιατρική υπηρεσία, τον χειμώνα δεν θα έχουν τροφές για να καλύψουν τις ανάγκες σίτισης των ζώων τους. 

Μεγάλη καταστροφή για τους μηλοπαραγωγούς στη Ζαγορά

Αντιμέτωποι με τα φθινοπωρινά ... τερτίπια του καιρού βρέθηκαν για ακόμη μια φορά αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, που βίωσαν όχι μόνο την καταστροφή των καλλιεργειών τους, αλλά - σε ορισμένες περιπτώσεις - και των γεωργοκτηνοτροφικών τους μονάδων.


Στη Ροδόπη, χιλιάδες καπνοπαραγωγοί είναι στα πρόθυρα της ολικής καταστροφής, αφού η ανεμοθύελλα που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής και συνοδεύτηκε από ισχυρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, “χτύπησε” μεγάλες ποσότητες καπνού, τύπου “μπασμά”, που αυτήν την περίοδο βρισκόταν κρεμασμένος στα ξηραντήρια.

Στο στόχαστρο του καιρού - της χαλαζόπτωσης κυρίως - βρέθηκαν και καλλιέργειες που αφορούν βαμβάκι και λαχανικά, αλλά σε μικρότερη έκταση.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη Θανάσης Πανάγος, από τις πρώτες εκτιμήσεις προκύπτει ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, κυρίως στους Δήμους Φιλλύρας, Ιάσμου και Σαπών. Σημείωσε δε, ότι λόγω της έντασης των καιρικών φαινομένων, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ροδόπης καταγράφηκαν καταστροφές σε ποιμνιοστάσια και γεωργικές αποθήκες, με υλικές ζημιές αλλά και απώλεις στο ζωικό κεφάλαιο.

Στο μεταξύ, νέες "πληγές" άνοιξε στους μηλοπαραγωγούς της Ζαγοράς η ανεμοθύελλα της περασμένης εβδομάδας, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι δεν είχαν ακόμα συνέλθει από την καταστροφή που υπέστησαν στη διάρκεια του καλοκαιριού, οπότε κι έπεσε χαλάζι τρεις φορές.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα Μιχάλη Λιόντο, οι επιτόπιες εκτιμήσεις ακόμα δεν ξεκίνησαν, αφού αναμένονται προηγουμένως οι δηλώσεις των παραγωγών.

Όπως, ωστόσο, ανέφερε ο κ. Λιόντος, ο ΕΛΓΑ στη Λάρισα έχει “φρέσκα” τα αποτελέσματα των ζημιών που υπέστησαν μηλοπαραγωγοί στη διάρκεια του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, στη Ζαγορά, από τη χαλαζόπτωση της 13ης Μαΐου κατατέθηκαν 48 δηλώσεις που αφορούν 10.300 δέντρα, ήτοι 350 στρέμματα. Για τη χαλαζόπτωση της 5ης Ιουνίου στην ίδια περιοχή κατατέθηκαν 90 δηλώσεις για 30.000 δέντρα (πάνω από 1000 στρέμματα) και της 21ης Ιουλίου, 62 δηλώσεις (περισσότερα από 19.000 δέντρα επλήγησαν σε μια έκταση 600 στρεμμάτων).

Στην περιοχή Πουρί, σύμφωνα με τον ίδιο, από τη χαλαζόπτωση της 21ης Ιουλίου κατατέθηκαν 62 δηλώσεις, που αφορούσαν 18.000 δέντρα, τα οποία εκτείνονταν σε περίπου 600 στρέμματα.

Καταστροφές, κυρίως σε γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες, υπέστησαν αγρότες στο Νομό Ιωαννίνων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Σωτήρης Χήρας. Όπως τόνισε, μέχρι στιγμής, πέρα από ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις σε καλλιέργειες με ελιές και καλαμπόκια, δεν έχουν δηλωθεί σοβαρές ζημιές.

Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισαν οι αγρότες στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα, όπως προέκυψε από την επικοινωνία του ΑΠΕ - ΜΠΕ με τα αντίστοιχα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

Ροδόπη: Άνοδος τιμής και στρεμματικής απόδοσης στο βαμβάκι

Με τιμές ελαφρώς αυξημένες και στρεμματικές αποδόσεις επίσης ελαφρώς αυξημένες, ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα η εκκοκκιστική περίοδος και οι πρώτες παραδόσεις βαμβακιού στην περιοχή της Ροδόπης και ευρύτερα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης αναμένονται από τις 16 Σεπτεμβρίου.


Επτά εκκοκκιστές θα δραστηριοποιηθούν, όπως δείχνουν τα στοιχεία, στο νομό προσβλέποντας στη συγκέντρωση της παραγωγής ποιοτικού βαμβακιού, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Χρόνος» Κομοτηνής.

Οι προσβολές από το πράσινο σκουλήκι ήταν φέτος περιορισμένες στις καλλιέργειες, οι ζημιές όμως της περσινής χρονιάς, άφησαν κατάλοιπα, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η παραγωγή του 2013. Παρόλα αυτά οι γνωρίζοντες αισιοδοξούν ότι στρεμματικές αποδόσεις θα είναι καλύτερες, ενώ και οι ίδιοι οι παραγωγοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη συγκομιδή. Τα εκκοκκιστήρια της περιοχής τελούν σε αναμονή να δουν τους ανταγωνιστές τους στην κεντρική Ελλάδα, ως προς τις τιμές που θα δώσουν, ώστε να ανακοινώσουν και εκείνοι.

Ήδη για παράδειγμα η ΕΑΣ Τρικάλων ανακοίνωσε ότι παραλαμβάνει βαμβάκι στα δύο εκκοκκιστήρια, στο Μεγαλοχώρι και στα Σερβωτά, με 47 λεπτά το κιλό (45+2 μεταφορικά), κλειστή τιμή, με την πληρωμή να γίνεται τοις μετρητοίς. Την τακτική ανακοίνωσης της τιμής επέλεξε η ΕΑΣ Ροδόπης.

Αντίθετα επιχειρήσεις με ειδικό βάρος στον κλάδο αποφεύγουν να ακολουθήσουν την πεπατημένη των ανοιχτών τιμών και διαβεβαιώνουν για την απόφαση να κινηθούν με τιμή ημέρας, ακολουθώντας διακριτικά την εικόνα της διεθνούς αγοράς.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...