Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Χαλάζι σαν φουντούκι έπληξε Λάρισα, Αρκαδία

Ο άστατος καιρός του Ιουνίου προκαλεί πολλά προβλήματα στην αγροπτική παραγωγή, καθώς στη Λάρισα και στην Αρκαδία σημειώθηκαν καταστροφικές χαλαζοπτώσεις.

Στα Δένδρα Τυρνάβου, έπειτα από έντονη καταιγίδα και χαλαζόπτωση επί ένα τέταρτο της ώρας, υπέστησαν ζημιές εκατοντάδες στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή «Ποτάμια».

Το χαλάζι είχε μέγεθος φουντουκιού και κυριολεκτικά η περιοχή ντύθηκε στα άσπρα. Καταστράφηκαν περιβόλια με ροδάκινα, αχλάδια και βερίκοκα, τα οποία ήταν έτοιμα για συγκομιδή. Μάλιστα πολλοί αγρότες είχαν ήδη προβεί σε συμφωνίες με εμπόρους για την πώλησή τους.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Δένδρων Χρήστος Τασιούλας ζήτησε από τον ΕΛΓΑ άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες με δίκαιες αποζημιώσεις.

Παρόμοιο φαινόμενο σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αρκαδία και συγκεκριμένα σε περιοχές του οροπεδίου της Μαντίνειας. Η χαλαζόπτωση, που κράτησε 20 λεπτά, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες (κερασιές, μηλιές, αχλαδιές και βυσσινιές).

Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι και ζητούν ο ΕΛΓΑ να στείλει κλιμάκια υπαλλήλων για να κάνουν εκτιμήσεις των ζημιών, προκειμένου να μπορέσουν κατόπιν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...