Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Κατάληψη του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλαν από τον Βόλο 22 ΕΑΣ της χώρας

Συσκεψη στην ΕΑΣ Βόλου με την συμμετοχή 22 ΕΑΣ της χώρας.
Ζητούν τροποποίηση του Ν. 4015, αλλά και την... παύση των διώξεων των προέδρων των Ενώσεων για οφειλές προς το δημόσιο


Με δυναμικές κινητοποιήσεις θα απαντήσουν 22 ΕΑΣ της χώρας σε περίπτωση που δεν έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες τους για συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά αλλά και του προέδρους όλων των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου.

Αυτό μεταξύ άλλων, αποφάσισαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, στα γραφεία της ΕΑΣ Βόλου, υπό τον πρόεδρο της, Νικήτα Πρίντζο, παρουσία άλλων 22 ΕΑΣ.

Οι πρόεδροι των Αγροτικών Συναιτερισμών κατήγειλλαν την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία όπως επισήμαναν τους φτάνει κυριολεκτικά στον "πάτο", αλλά και διώξεις από μέρους της σε βάρος πρόεδρων αυτών αλλά και απλών αγροτών.

Μάλιστα απένατι σε αυτή την πολιτική, σε περίπτωση που συνεχιστεί, έχουν σκοπό ν' απαντήσουν με παραιτήσεις Διοικήσεων, αλλά και με κάθοδό τους στην Αθήνα με σκοπό την κατάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, αποφασίστηκε οι θέσεις και οι προτάσεις των Αγροτικών Συναιτερισμών της χώρας, να καταγραφούν και να συνυπογραφούν απ΄όλες της ΕΑΣ, ζητώντας από την κυβέρνηση τροποποίηση του Ν. 4015, αλλά και την παύση των διώξεων των προέδρων των Ενώσεων για οφειλές προς το δημόσιο.

Ζημιές στο 25-30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας

Στο 25-30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας εκτιμώνται επί του παρόντος, οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο... σύμφωνα με την ενημέρωση που νωρίτερα παρείχαν οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού επισημαίνει πως είναι ακόμη νωρίς να υπολογιστεί με ακρίβεια η έκταση των απωλειών, υπογραμμίζει ότι καταβάλλεται ήδη κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακούφιση των πληγέντων.

«Ήδη γεωπόνοι του ΕΛΓΑ βρίσκονται στην περιοχή για να προχωρήσουν σε αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και πληρωθούν έπειτα οι αποζημιώσεις μέσω της Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης. Μια διαδικασία, όμως, που όπως αντιλαμβάνεστε είναι αρκετά χρονοβόρα. Ακόμη δεν έχει καν σβήσει η φωτιά», είπε ο κ. Τσαυτάρης. Ωστόσο, όπως σημείωσε, από τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι ότι οι αποζημιώσεις δίνονται μόνο σε κατ΄επάγγελμα αγρότες. «Όμως, στη Χίο υπάρχουν και παραγωγοί μαστίχας με λίγα μαστιχόδεντρα, που δεν είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, ως εκ τούτου αναζητούνται ήδη τρόποι προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αποζημιωθούν για τις απώλειες τους», τόνισε.

Η μαστίχα είναι τεράστιας οικονομικής σημασίας για την οικονομία του νησιού. Το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του. Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας, ενώ υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις δένδρων που παράγουν δύο κιλά αλλά και δένδρα που βγάζουν μόνο 10 γραμμάρια. Παρότι μαστιχόδεντρα υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχοχώρια. Σήμερα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα και 1.150.000 μαστιχόδεντρα.

Οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από την πυρκαγιά στη Χίο αφορούν κυρίως μελίσσια και στο νησί βρίσκεται κτηνίατρος του ΕΛΓΑ για την αποτίμησή τους. Δεδομένου ότι οι αποζημιώσεις στο ζωικό κεφάλαιο δίνονται από ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, μετά την αποτίμηση οι πληγέντες θα πληρωθούν σε διάστημα 10 με 20 ημερών, είπε ο κ. Τσαυτάρης. Επισήμανε, επίσης, πως από την πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξετάζει επιπλέον δράσεις ενίσχυσης, όπως για παράδειγμα η πρόκριση στα σχέδια βελτίωσης των πυρόπληκτων περιοχών. Σημαντική βοήθεια, συμπλήρωσε, είναι η εξισωτική αποζημίωση ύψους 160 εκατ. ευρώ, καθώς αρκετοί δικαιούχοι προέρχονται από πυρόπληκτες περιοχές (περίπου 400 είναι από τη Χίο) αλλά και η προκαταβολή των ενισχύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που θα δοθεί τον Οκτώβριο, μετά το πράσινο φως της ΕΕ.

Μ. Χαρακόπουλος: «Ουδείς είναι ευτυχής όταν αναγκάζεται να πάρει επώδυνα μέτρα»

«Ουδείς είναι ευτυχής όταν αναγκάζεται να πάρει επώδυνα μέτρα, αλλά βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο. Πιστεύω, όμως, ότι όλοι οι βουλευτές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, που μοιάζει ως τελευταία ευκαιρία για τη χώρα».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, σημειώνοντας πως το ζητούμενο δεν είναι η προσωπική πολιτική επιβίωση, αλλά η επιβίωση της χώρας.

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στις πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε πολλά σημεία της χώρας, υπογράμμισε πως οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ είναι σε συναγερμό για την καταγραφή των ζημιών.

Ειδικά για τη Χίο, ο κ. Χαρακόπουλος είπε πως η εικόνα «είναι σοκαριστική».

«Στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι να κινηθούμε με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς, προκειμένου να υπάρξει η καταγραφή των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και η δημιουργία του φακέλου των ΠΣΕΑ, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να τον υποβάλλουμε προς έγκριση στην ΕΕ». Η μαστίχα, συμπλήρωσε, είναι προϊόν κατά μείζονα λόγο εξαγώγιμο, και «εμείς θέλουμε να στηρίξουμε εξαγωγικές δραστηριότητες στον πρωτογενή μας τομέα».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...