Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Τι να προσέξουν οι βαμβακοκαλλιεργητές στην Εύβοια

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Εύβοιας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία στο Βαμβάκι» για την ΠΕ Εύβοιας ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης των βαμβακοφύτων.

Β. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Τα φυτά βρίσκονται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης με 2-3 φύλλα στις όψιμες περιοχές και 5-6 φύλλα στις πρώιμες.
Οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις του Μαΐου και οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν καθυστέρησαν το φύτρωμα στις όψιμες σπορές με σχηματισμό κρούστας στην επιφάνεια του εδάφους και υπερβολική υγρασία στο υπέδαφος
Παρατηρούνται χαμηλοί πληθυσμοί κυρίως θριπών, αφίδων και τετρανύχων.
Γ. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Συνιστάται:
α. Άμεση κατεργασία του εδάφους με καλλιεργητή για καταστροφή των ζιζανίων και αερισμό του εδάφους για ανάπτυξη ισχυρού ριζικού συστήματος καθώς και αποφυγή απώλειας νεαρών φυτών από ασθένειες εδάφους, σε συνδυασμό με χημική καταπολέμηση με εγκεκριμένα εκλεκτικά ζιζανιοκτόνα (πολυετή ζιζάνια) ή χειρονακτική καταστροφή στην ζώνη σποράς.
β. Εφαρμογή των αναγκαίων ποσοτήτων αζωτούχων λιπασμάτων για αποφυγή υπερβολικής τρυφερής βλάστησης, που είναι σε βάρος των καρποφόρων οργάνων και καθιστούν τα φυτά στόχο επιβλαβών οργανισμών. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το σύνολο των λιπαντικών μονάδων ανά στρέμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει για το:
Ν = 10 - 14 λιπ. Μονάδες
Ρ = 5- 7 λιπ. Μονάδες
Κ = 5 -7 λιπ. Μονάδες
γ. Δεν απαιτείται χημική επέμβαση για θρίπες, αφίδες και τετρανύχους, διότι τα φυτά αφ’ ενός ανακάμπτουν γρήγορα αφ’ ετέρου την περίοδο αυτή εγκαθίστανται και αναπτύσσονται ωφέλιμα έντομα στις φυτείες, σύμμαχοι στην καταστολή των πληθυσμών των επιβλαβών εντόμων.
Οι παραγωγοί να ελέγχουν 1-2 φορές την εβδομάδα τις βαμβακοφυτείες για θρίπες, αφίδες, τετρανύχους και επιπλέον οι βαμβακοπαραγωγοί της παραλιακής ζώνης της Ιστιαίας να προβούν σε δειγματοληψίες για τον Λύγκο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι πυκνότητες των πληθυσμών και να αξιολογηθούν σύμφωνα με τα όρια της οικονομικής ζημιάς.
Σε κάθε περίπτωση οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και του χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδώσεις της καλλιέργειας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγεϊονομικού Ελέγχου στο τηλέφωνο 2221353920 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου στο τηλέφωνο 2421066525.

2ο Συνέδριο Νέες Καλλιέργειες Προοπτικές & δυνατότητες, Ιανουάριος 2013

Στο συνέδριο-έκθεση θα παρουσιαστούν προτάσεις όπως καλλιέργειες για στέβια, ιπποφαές, κρανιά, blueberry, goji berry, aloe vera, ροδιές, τρούφα, μανιτάρια, αρωματικά φυτά, βιοκαύσιμα, πέλετς (pellets), αγριαγκινάρα, σαλιγκαροτροφία, σμέουρα, μύρτιλο, βατόμουρο, αρόνια, θερμοκήπια και σπόρους, λουλούδια, καρυδιές, κ.ά.

Το συνέδριο-έκθεση θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, στο Εκθεσιακό Κέντρο ΕΚΕΠ Μεταμόρφωσης-Αθήνα. Δείτε πληροφορίες εδώ: www.Agrorama.com

Στην έκθεση θα λάβουν μέρος έμπειροι επιχειρηματίες και καλλιεργητές από τους παραπάνω κλάδους, καθηγητές γεωπονικού πανεπιστημίου, θα μεταδώσουν τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους σε όλους τους συνέδρους. Νέοι και ήδη υπάρχοντες αγρότες, υποψήφιοι επιχειρηματίες, άνεργοι που αναζητούν λύσεις για αυτοαπασχόληση θα είναι οι σύνεδροι που θα σπεύσουν για την ενημέρωση τους και τελικά την επένδυσή τους σε κάποιο από τους κλάδους καλλιέργειας. www.eleotexnia.gr/nees_kalliergeies.html
Διπλό το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης αφού συνδιοργανώνονται εργαστήρια (workshops) για επιτόπια πρακτική επίδειξη.

Δείτε το πρόγραμμα των ομιλιών του ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ συνεδρίου 2012 εδώ:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...