Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Εντός του Ιουλίου θα αποδοθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες

Εντός του μηνός Ιουλίου θα αποδοθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη.

Ο κ. Σκανδαλίδης απέδωσε το θέμα της καθυστέρησης στην αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. «Τώρα έχει ολοκληρωθεί το θέμα του ελέγχου και ο φόρος θα αποδοθεί εντός Ιουλίου», σημείωσε ο υπουργός.
piazzadelpopolo

3ο Συνέδριο «Τοματάκι Σαντορίνης» και ΠΟΠ

8 και 9 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το 3ο Συνέδριο για την μικρόκαρπη Ντομάτα στην Σαντορίνη, με πάρα πολλούς σημαντικούς εισηγητές, και πολύ μεγάλη συμμετοχή στο διευρυμένο τμήμα της, που εξελίχθηκε σε «ύμνο για το τοματάκι Σαντορίνης», και επιστεγάσθηκε με την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να αποδεχθεί το αίτημα της ομάδας παραγωγών «Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων» να αναγνωριστεί ως ΠΟΠ το «Τοματάκι Σαντορίνης».

Οι οργανωτές ΗΛΙΟΤΟΠΟΣ & ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ Θηραϊκών Προϊόντων, πέτυχαν υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας, να συσπειρώσουν για ένα διήμερο, σε συγκεκριμένο στόχο, προσφορές σε είδος, σε υπηρεσίες (φιλοξενίες), σε τρόφιμα (γεύματα), σε μεταφορές κλπ, που ίσως θα μπορούσε εκτός από πρότυπο αντιμετώπισης προβλημάτων σε περιόδους σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής, να γίνει η βάση για την δημιουργία μιας σταθερής και ελπιδοφόρας ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ.
Με εναλλασσόμενους συντονιστές τους: Βίκυ Βαμιεδάκη (Δημοσιογράφος), Μιχαηλίδη Δημήτρη (Δημοσιογράφος), Κωνσταντινίδη Κώστα (Ηλιότοπος) και Πράσσο Δημήτρη (Δημοσιογράφος), οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με πολύ προσοχή τις εισηγήσεις: Προϊόντα SANTO-Καφούρος Μάρκος (Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων), Διαχρονική επιλογή ‘Τοματάκι Σαντορίνης’-Τράκα Αικατερίνη (ΕΕΕ Γενετικής Βελτίωσης Φυτών), Η άρδευση της τομάτας-Χαρτζουλάκης Κων/νος (Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ), Ορθές πρακτικές λίπανσης μικρόκαρπης τομάτας-Σάββας Δημήτρης (ΓΠΑ), Tuta absoluta και η ολοκληρωμένη αντιμετώπισή του-καθ. Παπαδούλης Γεώργιος (ΓΠΑ), Συστήματα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων-Γιαννοπολίτης Ν. Κωνσταντίνος (ΑγροΤύπος), Διαγνωστικές μέθοδοι DNA για την πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων-Τσαυτάρης Αθανάσιος (ΑΠΘ, ΕΚΕΤΑ/ΙΝΑ), Η κλιματική αλλαγή στην αγροτική παραγωγή-Ευθυμιάτου Χριστίνα (Χημικός μηχανικός), Η Τομάτα στη Σαντορίνη-Λιγνός Μανώλης (Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης), Ίχνη ντομάτας στην κουζίνα των Κυκλάδων-Ρουσουνέλος Δημήτρης (Ερευνητής), Φρέσκια και μεταποιημενη μικροκαρπη τοματα-Νομικού Μαρία (Νομικός/COPAIS), Η αγροτική παραγωγή ως μέσο ισόρροπης αντάπτυξης για τη Σαντορίνη-Γεωργαντοπούλου Αγγελική (Οινολόγος), Τοπικές συμμαχίες επιχειρηματιών-Μιχαηλίδης Δημήτρης (ΑΓΡΟΡΑΜΑ), Τα σαντορινιά προϊόντα στην εστίαση της Αθήνας- Μαούνης Νίκος (Δημοσιογράφος, Εστιάτορας) και βέβαια Το μέλλον της Σαντορινιάς Τομάτας & του πελτέ-Χατζηγιαννάκης Γιώργος (Εστιάτορας) που ακολουθήθηκε από εργαστήριο τοματοπελτέ.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν δύο στρογγυλά τραπέζια: 1. Το Τοματάκι στη Σαντορίνη γίνεται ΠΟΠ, με Συντονιστή τον καθ Σέρκο Χαρουτουνιάν ΓΠΑ) Και συμμετοχή των: Σκοπελίτη Γιώργο (Τμήμα Αγρ. Ανάπτυξης Θήρας), Δημόπουλο Ματθαίο (Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων), Τράκα Αικατερίνη ΕΕΕ Γενετικής Βελτίωσης Φυτών) και Οικονόμου Πέτρο (Παραγωγό-Επιχειρηματία) και 2. Γαστρονομία και Τουρισμός: Η εμπειρία του φαγητού, με συντονιστή τον Κώστα Κωνσταντινίδη (Ξενοδόχο) και συμμετοχή των: Γιώργο Χατζηγιαννάκη (Εστιάτορα), Ηλία Μαμαλάκη (Δημοσιογράφο) και Δημήτρη Ρουσουνέλο (Ερευνητής γαστρονομίας)
Ανοιχτή Εκδήλωση

Το 3ο Συνέδριο για την μικρόκαρπη ντομάτα ολοκληρώθηκε με την πετυχημένη ανοικτή εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων στην καλντέρα κατά το ηγιοβασίλεμα στην Σαντορίνη με κεντρικό ομιλητή τον καθ. Τσαυτάρη Αθανάσιος (ΑΠΘ, Διευθυντή ΕΚΕΤΑ/ ΙΝΑ) και κεντρική ομιλία: Ο Συνεργατικός Σχηματισμός (Cluster) ΒΙΟ-ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ με στόχο την παραγωγή προϊόντων για μεγάλες ομάδες καταναλωτών.

Στον διαγωνισμό «τηγανίζουμε τοματοκεφτέδες» μετείχαν 17 διαγωνιζόμενες και διακρίθηκαν οι κα Μαργαρίτα Αλεφραγκή (Ακρωτήρι), η κα Γεωργία Κορωνιού (Φηρά) και Μαρία Νομικού (Βλυχάδα), αφήνοντας τις πιο ευχάριστες γεύσεις στις εκατοντάδες των επισκεπτών στο 3ο Συνέδριο για την μικρόκαρπη ντομάτα.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Τριήμερο επιστημονικής προσέγγισης από τους Νέους Αγρότες Σερρών

Η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών σε συνεργασία με το ΤΕΙ Λάρισας οργανώνει ένα τριήμερο επιστημονικής προσέγγισης για να γίνει η ενδιάμεση παρουσίαση της προόδου των εργασιών-μελετών του ΤΕΙ Λάρισας στους τομείς προώθησης αγροτικών προϊόντων-αγροτουρισμός, στις εφαρμογές ξυλοκατασκευών στον αγροτικό τομέα και στην παραγωγή ενέργειας από αγροτικά υπολείμματα, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει μια γενικότερη προσέγγιση του πλαισίου των αγροτικών επαγγελμάτων όπως τα καταγράφει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος από το ΤΕΙ Λάρισας καθ Μιχάλης Σκαρβέλης έδωσε ένα γενικό περίγραμμα των τριών θεμάτων που θα είναι έτοιμοι οι συνεργάτες του ΤΕΙ Λάρισας να παρουσιάσουν στην Ν. Ζίχνη (18/7/2011, 20.30, Πνευματικό Κέντρο, 6934412322), στο Σιδηρόκαστρο (19/7/2011, 20.30, Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ, 2323023597) και Νιγρίτα (20/7/2011, 20.30, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, 6975222643) στο τριήμερο επιστημονικής υποστήριξης των Νέων Αγροτών.

1. Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ – ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, θα εστιαστεί σε αρκετά σημεία μεταξύ των οποίων: Τρόποι προώθησης αγροτικών προϊόντων με βάση τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού τομέα, παρουσιάζοντας και σχετική μελέτη περίπτωσης, Στρατηγικές μάρκετινγκ στον αγροδιατροφικό τομέα, προσδιορίζοντας την αγορά – στόχο, την τιμολόγηση, τη διαφήμιση και την προώθηση πωλήσεων, Αποτελεσματικές & εφαρμοσμένες μέθοδοι δημιουργίας επιτυχημένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, Επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα με ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρηματική ιδέα και την παρουσίαση των κυριότερων εμποδίων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και Δημιουργία αγροτουριστικών επιχειρήσεων με βάση την ελληνική προδιαγραφή του ΕΛΟΤ 1417.

2. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΞΥΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Το ΤΕΙ Καρδίτσας θα παρουσιάσει μια σχετικά απλή κατασκευή που προσφέρεται για χρήσεις στο γεωργικό-κτηνοτροφικό τομέα π.χ. στάβλος ή αποθήκη), η οποία συνδυάζει την απλότητα στην κατασκευή με την οικονομία των υλικών αλλά και τη στατική επάρκεια, παίρνοντας έτοιμα τα σχέδια, τα «πατρόν», τις οδηγίες κατασκευής και τους στατικούς υπολογισμούς. Η κατασκευή θα μπορεί να λάβει άδεια από την Πολεοδομία καθώς πληρεί όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις και προδιαγραφές.

3. Τα ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ για ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Σε όλες σχεδόν τις γεωργικές και δασικές εκμεταλλεύσεις υπάρχουν υπολείμματα, τα οποία συνήθως πρέπει να απομακρυνθούν και είναι πολλά. Τα προϊόντα αυτά συνήθως έχουν μικρή αξία μεταποίησης και αποξυλώνονται κατά την τελευταία περίοδο της ζωής τους, γεγονός που δίνει μικρότερη υγρασία και μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη και κυρίως προέρχονται από καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, ηλίανθου αλλά και από κλαδέματα δέντρων και αμπελιών, καθώς και από πριστήρια. Τα ξυλώδη υπολείμματα σε αμιγή μορφή ή σε ανάμιξη με ξύλο μπορούν να αξιοποιηθούν για παραγωγή ενέργειας σε βιοτεχνικές, βιομηχανικές, γεωργικές ή οικιακές χρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Σερρών κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης (6944229816), κατά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΑ Σερρών, στις 14/7/2011, δήλωσε ότι εκτιμά ότι η συμμετοχή των Νέων Αγροτών, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου, εν μέσω έντασης των θερινών αγροτικών εργασιών, θα επιτρέψει την αναλυτικότερη επισήμανση των ισχυρών σημείων των μελετών και την καλύτερη δυνατή προσαρμογή τους στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των Νέων Αγροτών. Εκτιμάται ότι οι τελικές μελέτες θα είναι έτοιμες στις 24-25 Σεπ 2011, στο ΚΕΓΕ Σερρών.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...